Като фирма за професионално почистване на домове, често получаваме въпроси свързани с почистването на мухъл. Те варират от „Как мога да почистя мухъла по завесата в банята?“ до „Това тъмно петно в мазето мухъл ли е?“ Опитът ни в професионалното почистване на домове в комбинация с малко наука разкриват някои изненадващи факти за мухъла.

Ето и някои от митовете за мухъла, както и дали са лъжа или истина.

Мухълът винаги мирише лошо. Истина или лъжа?

Лъжа. Отнема известно време, докато мухълът покрие достатъчно материал, за да започне да мирише. Между другото, самият мухъл няма миризма. „Миризмата на мухъл“ идва от материалът, по който се разпространява мухълът. Кой от нас не е издърпвал килим, само за да открие отдолу петно плесен и „аромат“ на мухъл? Главният герой е влагата, която подпомага растежа на плесените, а също така и подпомага гниенето на материали като текстил, дърво и мазилки.

Мога да предотвратя появата на мухъл дезинфекцирам повърхностите. Истина или лъжа?

Лъжа. Както споменахме, мухълът се появява вследствие на влага. Водните молекули в материалите (стени, текстил, дърво) захранват плесените, които процъфтяват в среда с ниска осветеност и висока влажност. Използването на дезинфектант само забавя растежа на плесени на повърхността, но растежът им продължава вътре в самия материал.

премахване на мухъл и плесени

Всички видове мухъл са опасни. Истина или лъжа?

Лъжа. Животът ни е пълен със спори мухъл във въздуха, независимо дали говорим за закрито или открито пространство. Гъбите са плесени, а сме сигурни, че използвате гъби понякога, когато готвите. Ключът е в баланса. Ако спорите на мухъла бъдат оставени да се развият в среда, която ги храни, тогава броят им нараства бързо и неимоверно. Вдишването на големи количества гъбични спори може да предизвика различни здравословни проблеми.

Черният мухъл е най-опасен. Истина или лъжа?

Лъжа. Цветът на мухъла няма нищо общо с токсичните му свойства. По-скоро степента на разпространение и видът на мухъла създават проблеми за хората. Например, зелената плесен, която расте във вашия душ, едва ли ще предизвика здравословен проблем, но все пак не изглежда лицеприятна. Но ако в мазето ви има изтичане на вода в стените и с течение на времето мухълът се е появил по повърхността на изолацията, тогава той вече е дотолкова развит, че може да произвежда достатъчно микотоксини, за да бъде опасен за здравето, без значение какъв цвят е.

Въздушните пречистватели могат да помогнат да се спре разпространението на плесени в дома ви. Истина или лъжа?

Лъжа. Ако имате проблем с мухъл в дома си, това означава, че влагата е прекалено висока. Единственият начин да спрете развитието на мухъл е да отнемете влагата. Чистотата на въздуха не влияе тук.

Какво да правя ако имам мухъл вкъщи?

  • Измерете влажността в зоните, където забелязвате мухъл или подозрителен цвят. Ако влажността е повече от 60%, там има достатъчно добра среда за развитие на мухъл. Помислете за инсталиране на влагоабсорбатор, за да намалите нивото до 45-55%.
  • Ако вече имате сериозен проблем с мухъла, свържете се с професионална фирма за почистване, която да се погрижи за този проблем. Това не е работа, която искате да свършите сами, повярвайте ни.
  • Докато продуктите с белина работят добре срещу мухъла, това е силен химикал, който не бива да дишате. Нормалната комбинация от сапун и вода ще свърши работа. Ако имате килим, който е плесенясал, той трябва да бъде махнат, площта под него да се почисти и да се постави нов килим или друг вид настилка.

Ключът за предпазване от мухъла е контрол на влагата. Пуснете климатика, използвайте влагоабсорбатор или проветрявайте помещенията колкото се може по-често. А най-доброто решение винаги е да се възползвате от услугите на професионална фирма за почистване.

Ако и вие искате да се възползвате от професионалните услуги на доверена фирма с много опит, както и да имате повече свободно време за себе си и семейството – Grand Cleaning е правилният избор. 

Разгледайте нашите услуги тук или се свържете с нас, а примери за нашата работа може да видите в галерията ни

Grand Cleaning предлага професионални услуги за почистване във Варна и региона – както за вашия дом, така и за офиса ви.