Хубавият килим е чудесно допълнение към интериора на всеки дом. Хубавите килими могат да струват цяло състояние, но независимо колко скъп килим притежавате няма да направи добро впечатление ако е мръсен. Добре поддържаният килим придава усещане за чистота в цялото помещение. Още една причина да почиствате килимите си редовно е, че те могат да задържат вредни микроорганизми, които оказват пряко влияние върху здравето на цялото ви семейство.

Като специалисти в почистване на петна от килим, можем да кажем, че един от най-големите врагове на килимите са петната. В следващите редове ще дадем няколко препоръки за това как да почистите различни видове петна от килима си.

почистване на петна от килим

Почистване на петна от кафе

Представете си как би изглеждало петно от кафе върху светъл или бял килим. Едно такова петно може да ви накара да купите нов килим, което ще ощети значително бюджета ви. За почистването на тези петна е необходимо да се действа бързо. Първо попийте с помощта на парцал или кухненска хартия. След това имате два варианта. Единият е да използвате смес от оцет, вода и перилен препарат. Търкайте докато петното изчезне напълно. Вторият вариант е да използвате бира. Излейте малко бира директно върху петното и отново търкайте докато изчезне напълно.

Петна от кръв

Дори и малко петно от кръв е достатъчно да съсипе един килим, особено ако е със светъл цвят. Тези петна се чистят трудно, но задачата не е невъзможна. Необходимо е да смесите студена вода и прах за пране. Сместа се излива върху петното и търкате докато изчезне напълно.

Петна от мазнина или олио

Тези петна са особено неприятни и често срещани, особено върху килими в кухнята или трапезарията. При появата на такова петно действайте бързо. Попийте течността и нанесете обилно количество крем за бръснене. Търкайте и попивайте с помощта на гъба докато петното изчезне напълно. Не оставяйте да изсъхва, защото ще стане още по-трудно за премахване.

Петна от кетчуп или доматен сос

Кетчупът оставя петно върху килима почти веднага и се премахва трудно. Веднага след появата на петно посипете директно върху него сол. Изчакайте да изсъхне и го изчистете с прахосмукачка. Изтъркайте с помощта на гъба и повторете цялата процедура ако петното не е напълно премахнато.

Петна от мастило

По-рядко срещани, но доста неприятни, тези петна се чистят трудно. Тук е много важно да подчертаем, че не трябва да търкате петното в никакъв случай. Единственото, което трябва да направите е да го напоите с алкохол. Алкохолът разгражда мастилото. Използвайте парцал или гъба, напоени с алкохол, след което нанасяте (без търкане) върху петното от мастило. След известно време петното ще изчезне. Когато това се случи просто подсушете килима и готово.

С горните препоръки можете да почиствате упорити петна от всеки килим бързо и лесно. Важното е да запомните, че трябва да действате бързо, а не да изчакате петното да засъхне и тогава да се опитвате да го изчистите. Ако все пак не успеете да се справите с петната, можете да потърсите професионална помощ.

Ние сме специалисти в почистването на всякакви повърхности и можем да помогнем с почистване и освежаване дори и на най-захабените килими. Разгледайте нашата галерия, за да видите резултати от нашата работа. Можете да се свържете с нас тук.