Чистият въздух е актуална тема у нас в последните няколко години. Оказа се, че хората в големите градове и около големи индустриални замърсители живеят в среда с доста замърсен въздух. Качеството на въздуха у нас не е на ниво и едно от нещата, които можем да направим в борбата за по-чист въздух е да започнем да се грижим за средата удома.

Защо е важно?

Според различни изследвания въздухът в затворените помещения с до 50% по-замърсен от този на открито. Това е така, защото в домовете ни често се натрупват остатъци от плесен и полени, фини прахови частици, цигарен дим, изпарения от козметични продукти и битова химия, както и различни микроорганизми. Изброените са причина за множество алергии и здравословни проблеми. Ето защо е важно да обърнем внимание на чистотата на въздуха вкъщи. Тук ще дадем няколко полезни съвета за това как да се справите с тази не лека задача.

чист въздух

Проветрявай редовно

Няколко минути сутрин и няколко минути преди лягане вечер ще ти осигурят чист въздух вкъщи. Тази задача е лесна през лятото, когато навън е топло, но през зимата става по-трудно. А именно тогава е най-важно да се проветрява.

Намали влажността

Идеалната среда е с влажност под 50%. Лесно можеш да се сдобиеш с нужните средства, за да следиш нивото на влажност и да го контролираш. При по-голяма влажност се развиват плесени и акари, а това не е добре за въздуха вкъщи.

Не простирай пране вкъщи

Дори и през зимата, избягвай простирането на пране вкъщи, защото това рязко повишава влажността в затворените помещения. Ако нямаш сушилно помещение или тераса, можеш да се сдобиеш със сушилня, която ще ти свърши чудесна работа, а и няма да чакаш прането да изсъхне.

Погрижи се за филтрите

Става дума за филтрите на климатиците и влагоуловителите, с които разполагаш. Профилактиката на филтрите ще предотврати натрупването на бактерии в тях и разпространението им във въздуха.

Използвай био препарати

В предишна статия обърнахме специално внимание на тези продукти. Освен ползите за атмосферата вкъщи, можеш да се запознаеш и с други положителни ефекти от употребата им.

Отглеждай зелени растения

Стайните растения са чудесен естествен филтър за пречистване на въздуха. Колкото повече, толкова по-добре, а и са чудесно допълнение към всеки интериор. Можеш да проучиш кои растения са най-добри в пречистването на въздуха и същевременно не изискват големи грижи.

HEPA филтри

HEPA филтрите улавят фини прахови частици, акари, частици дим, азбест, бактерии, токсичен прах и други. Препоръчваме ти да ги използваш за климатика, прахосмукачката и където е възможно.

Уреди за пречистване на въздуха

Има много различни видове на пазара у нас. Доколко са ефективни можеш да провериш в различните форуми или от мнения на познати и приятели, които ги ползват.

Ограничи замърсителите

Такива са свещи, аерозолни ароматизатори, препарати за почистване, които отделят токсични вещества, цигарен дим и др. Напоследък нашумяха различните електронни цигари и устройства за нагряване на тютюн. Имай предвид, че те са забранени за употреба на обществени места и това не е случайно. Би било добре да ограничиш използването им вкъщи.

Има още доста неща, които могат да подобрят качеството на въздуха вкъщи, като грижа за мека мебел, матраци, килими, завивки и др. Те обаче се почистват по-трудно. За тях можем да ти помогнем бързо и лесно. Виж как тук.