Почистването на дома изисква от нас да ползваме помощ от препарати. И когато става въпрос за закупуване на почистващи продукти, единственото ни очакване е, че те правят едно нещо – да почистват! Но като общество, сме толкова склонни да се хващаме на маркетинговите послания от рода на “Убива бактериите” или “За упорити мазнини”, че често не се замисляме какво всъщност получаваме, когато купим даден продукт.

Обратното е когато купуваме храна или козметика. Тогава пада доста голямо четене на етикети, за да се уверим, че продуктът е органичен, без ГМО, глутен и др. Но колко от нас се зачитат в етикетите на почистващите продукти?

Само защото почистващ продукт може да се похвали, че ще убие повече бактерии, отколкото друг продукт, не означава непременно, че това всъщност е най-добрият продукт. Повечето от тези пяни, аромати, перилни и почистващи препарати съдържат вредни химикали, които, макар и чудесни при почистването, не са особено подходящи за вашето здраве.

почистване на дома

Какво се крие в бутилката?

Как да разберете дали почистващите продукти в килера ви могат да ви причинят вреда? Най-добрият начин да разберете това е да знаете какви химикали са вредни и да избягвате закупуването на продукти, които съдържат тези токсини.

Химикали като амоняк, белина, натриев хидроксид и парабени обикновено се срещат в най-популярните почистващи продукти и причиняват множество здравни проблеми. Тези общи съставки влияят на вашето здраве по различни начини, но най-често вредят на белите дробове, ако се вдишат. При достатъчно излагане, могат да засегнат вашите хормони и репродуктивни функции.

Много продукти съдържат и нещо, наречено летливи органични съединения, но не оставяйте думата „органична“ да ви заблуди. Няма нищо естествено в химикалите, които могат да причинят хронични респираторни заболявания, като астма и главоболие. Продукти, съдържащи летливи органични съединения, които могат да ви изложат на риск, се съдържат в аерозолни спрейове, освежители за въздух, перилни препарати, спрей за фурна и други.

Пазарувайте био

Въпреки, че може да има смисъл да се купуват марки с думите „био“ или „екологично чисти“, не означава непременно, че това са правилните продукти за вас. Почистващите продукти не се регулират по същия начин като хранителните и поради това много „био“ продукти не са по-добри за вас от обикновените марки.

Вярвате или не, най-добрият начин да получите здравословно, но ефективно почистване на дома, е да използвате основни продукти, които вероятно вече имате в дома си. С добра гъба, повечето повърхности удома могат да се почистят с помощта на няколко прости съставки – сапун, вода, оцет, сода за хляб, сол и лимонов сок.

Упорити петна от твърди повърхности можете да почиствате ефективно със смес от сода за хляб и оцет. Лимоновият сок смесен със сол би могъл ефективно да почисти барбекю или други силно замърсени съдове за готвене. Освен това ще остави след себе си приятен свеж аромат. Примерите за почистване с подобни продукти могат да бъдат много. Проблемът е, че все по-трудно намираме време в ежедневието си, за да обърнем дори внимание на това. Всеки предпочита бързото решение. За съжаление почистващите препарати се оказват не толкова бързо решение, а са и опасни за нашето здраве.

Какво решение за почистване на дома предлагаме ние?

Професионалното почистване на дома е чудесно решение, което се справя с два проблема – липсатана време и използването на вредни препарати. Ние използваме екологично чисти и безвредни препарати, т.к. ни се налага да работим с тях ежедневно, а държим на собственото си здраве. Освен това ви спестяваме време. Ние ще се справим с почистването на дома ви много по-бързо и ефективно от вас, а за вас ще остане време за доста по-приятни занимания.

Ако все пак държите да почиствате сами дома си – обърнете внимание на етикетите на препаратите, които ползвате. Има ли опасни химикали, които са вредни за вашето здраве? Ако да, то може би е по-добре да потърсите такива, които щадят здравето на вас и вашето семейство.